AL NOSTRU COSTACHE ANTONIU!S-a nascut in ziua de 26 februarie 1900, in satul Tiganasi, la 30 km distanta de Iasi.
Tatal sau , Vasile, era scriitor la primarie , un fel de sacretar cum ar fi acum. In casa Antoniu au fost 17 copii.
Copilaria lui Costache Antoniu a fost una modesta, avand in vedere ca taranii din Tiganasi erau saraci si munceau cu ziua pe una din cele mai mari mosii ale Moldovei, ocupatiile lui fiind scoala si joaca cu copiii pe toloaca.
O influenta deosebita a avut asupra micului Costache invatatorul satului Ion Anton, care i-a dibuit talentul natural; de altfel, talentul dramatic ii este propriu nu numai lui Costache Antoniu ci si fratelui sau N. Antoniu care a fost unul dintr actorii fruntasi ai Teatrului National din Arad. Invatatorul Ion Anton i-a indrumat primii pasi catre arta cuvantului intr-aripat rostit de pe scena. Entuziast, pasionat de teatru, invatatorul incropise o echipa cu elevii sai mai marisori. Cu aceasta echipa colinda satele din jurul Iasului : Probota , Hermeziu, Bivolari, Sculeni, Larga si Iepureni, Popricani, Carniceni. "Actorii"montau decorurile, faceau "regie tehnica", ba chiar maturau curte caseu unde avea loc spectacolul.

A parasit apoi satul pentru a urma liceul la Iasi, dar continua sa joace cu trupa de teatru amatori.In paralel cu scoala Antoniu a urmat si cursurile Conservatorului de la Iasi, ceea ce i-a produs o ruptura de familie, care avea prejudecati fata de teatru. Mihail Sadoveanu a jucat un rol foarte important in cariera actorului, el detinand functia de director al Teatrului National din Iasi. Tot el a avut incredere in tanarul actor si a fost primul care la aplaudat la finalul anului I, in calitate de presedinte al comisiei de examinare.
Costache Antoniu s-a dezvoltat ca interpret in lumina trainicelor, viguroaselor traditii realiste ale teatrului romanesc, de care nu avea sa se desparta niciodata.
Dupa ce slujeste scena ieseana, se muta la Sibiu , unde impreuna cu cativa entuziasti incearca a pune bazele unui nou teatru national. Insa dupa cateva spectacole, ideea a fost fara succes, parlamentul din acea vreme negasind bani pentru a finanta un teatru, astfel se muta la Bucuresti unde joaca la Teatrul Popular..<
In sfarsit, stabilit la Teatrul Naţional din capitală, începînd cu anul 1935, Costache Antoniu s-a afirmat ca unul dintre cei mai buni interpreţi, înzestraţi cu umor, sensibilitate, autenticitate, discreţie şi putere de emoţie. Demn continuator al tradiţiilor înaintate ale teatrului românesc, Costache Antoniu a interpretat, de-a lungul unei jumătăţi de secol, numeroase roluri din dramaturgia naţională şi universală, clasică şi contemporană. A fost, în primul rînd, maestru în interpretarea rolurilor româneşti. A făcut parte din marea şi strălucita pleiadă a actorilor aşa zişi caragialeni, titlu de glorie pentru scena naţională. În cariera artistică, Costache Antoniu a interpretat, în epoci diferite, aproape toţi eroii teatrului lui I.L.Caragiale, de la Catindat la Pristanda şi Cetăţeanul turmentat. În Cetăţeanul turmentat, pe care l-a interpretat in mod magistral de-a lungul carierei sale artistice, Costache Antoniu a dat dimensiuni filosofice şi sociale acestui personaj ciudat şi complex, cinstit şi totuşi corupt, cumsecade, dar lipsit de orgoliul său de proprietar cu veleităţi politice. Actorul s-a distins pe scenă prin înţelegerea pătrunzătoare, naturaleţe şi transfigurare, capacitatea de a nuanţa şi calitatea de a convinge, de a cuceri spectatorii. Aceste calităţi i-au adus, pe bună dreptate, onoarea supremă ce se poate acorda unui slujitor al scenei: titlul de Artist al poporului. Evoluţiile sale cinematografice pun în valoare resursele umorului inimitabil: O scrisoare pierdută; Telegrame; O poveste ca în basme şi altele. A fost profesor la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti şi rector timp de peste zece ani. celebrul actor Costache Antoniu a trecut în lumea umbrelor, în urmă cu un sfert de veac, la 15 iunie 1979, în Bucureşti, dar numele lui a rămas în istoria teatrului românesc.
Actor
1.Neamul Soimarestilor (1965) ....
2.Strainul (1964) ....
3.Padurea spânzuratilor (1964) .... 4.Vacanta la mare (1962) ....
5.Darclée (1961) ....
6.Telegrame (1959) ....
7.Baietii nostri (1959) ....
8.Pasarea furtunii (1957) ....
9.Nufarul rosu (1955) ....
10.O scrisoare pierduta (1953) ....
11.Noapte de pomina, O (1939) ....

Reclame

2 responses to “AL NOSTRU COSTACHE ANTONIU!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s