LUMEA NU-TI POATE DARUI CEEA CE NU PRIMESTE DE LA TINE!


Biblioteca Comunala Tiganasi a fost infiintata in anii 1960 si a functionat in diferite spatii, scoala si casa familiei Birzu din Tiganasi. Pana la infiintarea unui post cu norma intreaga de bibliotecar, activitatea a fost sustinuta cu brio de colectivul de invatatori de la scoala. Cu sprijinul nemijlocit al Primariei, dupa anii 1990, biblioteca a beneficiat de un nou spatiu necesar unei bune desfasurari ale activitatii si in afara cartilor obtinute de la Biblioteca Judeteana sau din donatii, colectia a crescut cu circa 2000 volume, ajungand la un fond de peste 7000 volume.

In amplul proces de dezvoltare si organizare al societatii in general, biblioteca ca parte componenta a sistemului, cat si a subsistemului cultural si-a directionat activitatea in asa fel incat sa mentina un permanent echilibru intre sensibilitate si dinamism, intre functia traditionala si tendintele moderne.

primaria

<Primăria comunei Tiganasi funcţionează în baza legii 215/2001, cu modificările şi completările ulteriare, având o activitate de interes public. Primăria a fost înfiinţată în jurul anului 1950.
Comuna Tiganasi este situata in partea de nord-est a judetului Iasi, zona de campie colinara Jijia, Bahlui si Lunca Prutului, avand ca vecini :
* la nord, comunele Vladeni si Probota;
* la est, comuna Victoria;
* la sud, comuna Popricani;
* la vest, comuna Movileni.

Comuna Tiganasi este formata din patru sate: Tiganasi, Cirniceni, Mihail Kogalniceanu si Stejarii.
Cel care apus piatra de temelie a acestei localitati,a fost boierul Carp, care a zidit prima biserica a satului in anul 1802 si a infiintat in anul 1842 targul Caminaresti, pe locul localitatii Tiganasi- Cirniceni. Denumirea satului Carniceni isi are originea intr-un termen din limba slava veche, insemnand ” fantanele”.
Cu timpul satul s-a dezvoltat, domnitorul Alexandru Ioan Cuza facand inproprietariri pe raza satului M. Kogalniceanu de astazi. In satul denumit Stejarii astazi, si-au gasit locul o caravana de „lingurari” si au dat denumirea asezarii Satrareni.
Evreii au fost cei care au dezvoltat comertul in comuna deschizand magazine si construind strazi prin Carniceni si Tiganasi, pentru a usura transportul marfurilor intre cele doua judete.
</
Dupa al doilea razboi mondial, linia de front fiind foarte aproape , au mai ramas doar cateva case , astfel ca cei care au supravetuit au luat totul de la capat,

in prezent comuna numarand 1400 gospodarii si peste 4500 de locuitori.

Reclame

2 responses to “LUMEA NU-TI POATE DARUI CEEA CE NU PRIMESTE DE LA TINE!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: